Lavanda Prahoveana

Din pasiune pentru frumos!

Uleiul de lavanda – aliatul de nadejde in anotimpul rece

Uleiul de lavanda – aliatul de nadejde in anotimpul rece

Uleiul de lavanda – aliatul de nadejde in anotimpul rece

Uleiul esential de lavanda reprezinta un aliat de nadejde in lupta cu racelile, cu infectiile respiratorii specifice anotimpului rece. Acesta se poate folosi sub forma de inhalatii, cu rol antiseptic, decongestionant si mucolitic la nivelul cailor respiratorii.

Iata cateva sugestii de folosire a uleiului esential de lavanda/ apa florala atat pentru prevenirea racelii si gripei cat si tratarea acestora.

– Poti adauga 5-8 picaturi de ulei esential de lavanda in lampa de aromoterapie din incapere (un mic bol cu apa care se incalzeste deasupra unei lumanari rotunde ) sau sa folosesti direct apa florala. Caldura ajuta la evaporarea moleculelor de ulei esential si astfel, prin inhalare, te vor proteja tinand la distanta bacteriile si virusii. De asemenea reduce tensiunile fizice si psihice, calmeaza si relaxeaza.

– Poti opta pentru inhalatii. Sunt foarte potrivite pentru tratarea problemelor respiratorii, a racelilor, gripei si pentru pregatirea tenului in vederea unui tratament cosmetic. Pemtru aceasta, se toarna intr-un vas 1 L de apa clocotita si se adauga 3-4 picaturi de ulei. Vaporii degajati se inspira stand aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare timp de 10-15 minute. O metoda mai simpla si rapida de a face o inhalatie este aceea de a stropi un servet cu 2-3 picaturi de ulei si a-l mirosi cateva momente.

Atentie ! Inhalatiile sunt contraindicate persoanelor care sufera de astm sau epilepsie, deoarece pot declansa o criza.

-Poti alege un masaj cu un amestec de aproximativ 10 ml ulei de masaj si 4-6 picaturi de ulei esential de lavanda. Dupa un masaj in cadrul aromaterapiei, uleiul nu trebuie indepartat prin spalare, evitandu-se baia sau dusul timp de 6-8 ore. Astfel se asigura o absorbtie completa a uleiului volatil.

-Baia este o cale foarte placuta si totodata eficienta. Uleiul esential se adauga inainte de a incepe baia si nu mai devreme, deoarece datorita caldurii el se evapora foarte usor. Este important de retinut ca baia nu se face niciodata cu uleiul ca atare pentru ca nu se dizolva in apa. Pentru o baie se pun 4-6 picaturi de ulei esential in 2-3 linguri de lapte nedegresat sau 2 linguri de ulei de baza, apoi se toarna in cada si se amesteca bine. Baia va dura 10-20 minute.

Atentie ! E preferabil ca baia de aromoterapie sa nu aiba loc in acelasi timp cu baia de spalare, deci nu combinati sapunul cu esentele in acelasi timp!