Informatii generale despre Lavanda:

Levănțica sau lavanda (Lavandula angustifolia Mill.,[2] sinonime: Lavandula officinalis Chaix, Lavandula spica L., Lavandula vera DC.) este o specie de plante din genul Lavandula, familia Lamiaceae. Este o plantă aromatică și medicinală, cu tulpini ramificate în tufă, înaltă de 30–50 cm, frunze mici, înguste și flori albastre parfumate.” sursa Wikipedia

Aceasta are in jur de 39 de specii si subspecii, cu diverse forme si culori. Este de mentionat si faptul ca, pentru a genera productie de ulei imbunatatita, s-au creat si soiuri incrucisate, numite generic Lavandin, sau Lavandula Intermedia, folosite insa cu precadere in industria chimica.

In Romania, Lavanda a inceput a fi (re)cultivata de curand de catre mici cultivatori, in numar din ce in ce mai mare. Lavanda Prahoveana se mandreste sa fie printre cei ce cultiva fara chimicale aceasta planta si promoveaza produse 100% naturale din floarea de lavanda si derivatele acesteia. Soiul cultivat de noi este omologat de Institutul Bulgar al Trandafirilor si Plantelor Aromatice, si se numeste Sevtopolis. Este un soi cu productie relativ sporita de ulei esential, de o culoare indigo foarte frumoasa si un miros parfumat, deosebit.

Inmultirea plantei se poate face prin mai multe metode:

  • din samanta
  • din butasi din taieturi realizate din plante mature (min 3 ani)
  • prin divizarea tufei mature

Informatii detaliate despre cum sa inmultiti sau sa inffintati o cultura de lavanda gasiti la prietenii nostri de la Fabrica De Mov.

Lavanda infloreste, in functie de specie si subspecie, in vara, intre inceputul lui Iunie si pana la finalui lunii Iulie. Este productia principala a anului pentru ca o a doua inflorire are loc spre mijlocul lunii Septembrie, dar este in cantitate mai redusa insa la fel de frumos parfumata.

Lavanda se foloseste in urmatoarele forme:

  • floare proaspata – in special la decoratiuni unde aroma si culoarea impresioneaza – din pacate doar 1-2 saptamani in perioada recoltelor poate si gasita in aceasta forma
  • floare la buchete, uscata – tot pentru decoratiuni folosita, de aceasta data insa, aspectul este cel ce conteaza mai mult. Mirosul ramane insa in interiorul semintelor insa nu poate fi folosit decat prin zdrobirea usoara.
  • inflorescenta fara tija (seminte) – folosita mai ales in aranjamente aromatice sau decoratiuni gen pungute, saculeti. Curatata foarte bine de praf poate fi insa utilizata si pentru ceaiuri sau chiar produse alimentare: prajituri, siropuri.
  • uleiul esential – asa cum ii spune si numele, reprezinta esenta plantei si este, de obicei foarte concentrat. Se foloseste diluat sau in cantitati foarte mici (picaturi).
  • Apa de lavanda, sau hidrolatul de lavanda – este un derivat din procesul tehnologic de obtinere a uleiului esential. Se foloseste ca atare mai ales pentru proprietatile terapeutice.

Despre beneficiile lavandei insa va vom vorbi intr-un articol viitor…

Categorii: Info

Lasă un răspuns